Синтетични трахеални канюли и бутони

Начало > Продукти > Ларингофони и канюли > Синтетични трахеални канюли и бутони

Синтетични трахеални канюли SERVOPLAST

Канюлите СЕРВОПЛАСТ на Servona се изработват от синтетичен полимерен материал, който се произвежда специално за медицински цели. Медипласт-продуктите са неутрални към тъканите и не причиняват възпаление на мукозните мембрани. Те са лесни и удобни за ползване.

Коничните СЕРВОПЛАСТ трахеални канюли се препоръчват изключително за пациентите, които постоянно носят канюли, поради гъвкавостта на материала. Те са термочувствителни и достигат оптималната си гъвкавост при температура равна на тази на тялото. Това спомага за много доброто им приспособяване към формата и посоката на трахеята. СЕРВОПЛАСТ канюлата се прави от една монолитна част. Вградената втулка във вътрешната канюла означава, че няма нужда от иначе необходимите аксесоари. Изключително точното производство позволява лесно поставяне и подменяне на всички вътрешни канюли. Неприятната дразнеща кашлица може да се избегне чрез леко изваждане на вътрешната канюла.

СЕРВОПЛАСТ трахеалните канюли са подходящи за пациенти, които не се нуждаят от сребърни канюли, но все пак им е необходима трахеална канюла с вътрешна канюла при наличието на обилна секреция. Моля вижте таблицата по-долу с най-разпространените размери СЕРВОПЛАСТ канюли. При необходимост могат да бъдат осигурени и други размери, като всяка канюла може да бъде скъсена и индивидуално адаптирана за нуждите на всеки конкретен потребител.

 

Синтетични трахеални канюли SERVOPLAST
с говорна клапа

Предлагат се също и СЕРВОПЛАСТ канюли, с кръгли говорни клапи с байонетно закрепване, за пациенти с трахеотомия. В стандартната версия, външната канюла е с няколко малки отвора, а вътрешната има прозорче. Говорната клапа се отваря, при вдишване и се затваря при издишване. Докато се издишва, въздухът минава през отворите на външната канюла и прозорчето на вътрешната канюла към ларинкса и дава възможност на пациента да говори. Предлага се и допълнителна затворена вътрешна канюла за поставяне и ползване през нощта.

Пациентите могат да използват изкуствен нос (филтър) с всички приспособими вътрешни канюли (с прозорче или затворени), които се предлагат за СЕРВОПЛАСТ трахеални канюли. Ако е необходимо, може да се добави и устройство за дишане или капаче за затваряне (преди деканюлизацията).

Таблица с най-разпространените размери (СЕРВОПЛАСТ)

Номер:Външен диаметрър
при върха:
Външен диаметър
при основата:
Дължина на външната извита част:
78,7 mm10,6 mm65 mm
810,5 mm12,5 mm70 mm
911,6 mm13,6 mm75 mm
1012,5 mm14,6 mm85 mm
1113,5 mm15,3 mm87 mm
1214,5 mm16,5 mm90 mm

 

Къси силиконови трахеални канюли

Късата трахеална канюла се прави от прозрачен силиконов материал, предназначен специално за медицински цели. Тя е с цилиндрична форма, по-къса е от стандартната трахеална канюла и не съдържа вътрешна част. Късата силиконова канюла е много лека и гъвкава и почти не причинява дразнене. Пациентите следва да преминат към този тип канюли, когато дългите стандартни канюли вече не са необходими, но трахеостомата все още се нуждае от стабилизиране. Предлагат се и специални поддържащи ленти с Велкро-закопчалка за силиконовите канюли.

Гамата включва 4 номера с по 4 различни размера за всеки – общо 16 различни къси трахеални канюли. Предлагат се в два варианта - стандартен (затворен) и с перфорация (отворен). Таблицата дава информация за номерата и размерите. Ние препоръчваме пациентите да се консултират с лекаря си при избора на точния номер и размер канюла.

Таблица с размери за къси силиконови канюли

Номер:Външен диаметрър
при основата:
Вътрешен диаметър:Дължина на извитата част:
8/2212 mm9,5 mm22 mm
8/3232 mm
8/4444 mm
8/6262 mm
9/2213,5 mm10,5 mm22 mm
9/3232 mm
9/4444 mm
9/6262 mm
10/2215 mm12 mm22 mm
10/3232 mm
10/4444 mm
10/6262 mm
12/2217 mm13,5 mm22 mm
12/3232 mm
12/4444 mm
12/6262 mm

 

Поддържащи ленти за канюли

За поддържане и фиксиране на различните видове канюли към трахеостомата се предлагат специални ленти за поддържане на канюли. Те са еластични и могат да бъдат в бял или телесен цвят, с метални или пластмасови кукички и с променлива дължина на вратната обиколка.

 

Бутон за отвора (стома-бутон)

Бутонът за отвора също се изработва от медицински силикон. Заради специалния си дизайн, той е подходящ за пациенти, които се нуждаят от канюла само за стабилизиране на трахеостомата. Бутонът за отвора е много гъвкав и анатомично оформен, което осигурява оптимална поносимост. Използването на сравнително късия бутон за отвора намалява риска от нараняване стената на трахеята. Опасността от нараняване на заздравяващите тъкани е намалена и се избягва неприятното дразнене в трахеята.

Бутонът е лесен за използване. Гъвкавият материал позволява на пациента леко да свие тесния край и да постави бутона в трахеостомата, докато широкият край остава отвън. Не е необходимо носенето на поддържаща лента, защото ръба на ниския край осигурява сигурно позициониране. Пациентите, носещи бутон за отвора могат да го използват едновременно с прикрепящ се трахеостомен филтър.

Таблица с размери за стома-бутони

Номер:Диаметър A:Разстояние B:
812 mm22 mm
913,5 mm22 mm
1015 mm22 mm
10 къс15 mm15 mm
1217 mm22 mm

Всички продукти на Servona притежават сертификат за качество от Европейския съюз.Моля свържете се с нас за да Ви предоставим най-точна информация за конкретно интересуващия Ви продукт.

Актуализирано на 25.06.2008 г.